Brood

Gezond, voedzaam en lekker!

Brood. Daar zit wat in! Wij onderstrepen deze gevleugelde woorden maar wat graag. Elke dag weer bakken we met ons team het lekkerste brood voor jou. Wij halen onze ingrediënten uit Leeuwarden, bij Royal Koopmans. Lokaal, vertrouwd en met oog voor kwaliteit en nabijheid. Precies zoals wij het zelf ook graag zien. Met ons team van  twintig medewerkers staan we voor dag en dauw op om bruin, wit, volkoren, spelt en meergranen brood te bakken. Ambachtelijk en vol van smaak. Iedere dag weer, iedere dag vers.

Wit, bruin, volkoren…

Weet je het verschil tussen wit, bruin en volkoren brood? Op het eerste gezicht is het onderscheid snel te zien. Maar wist je dat witbrood wordt gebakken van bloem? Dit is het gemalen binnenste van de graankorrel en die heet de meelkern. Witbrood levert energie, vezels, vitamines en mineralen, maar minder dan in bruin- of volkorenbrood. Bruinbrood maken we van meel. Dit is een combinatie van bloem én volkorenmeel. Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel: de meelkern, de zemel én de kiem. Hoe meer volkorenmeel, hoe rijker de smaak van het bruinbrood en hoe meer goede voedingsstoffen het bevat. En dan hebben we ook nog volkoren. Wanneer de hele graankorrel is gebruikt, dus alle onderdelen van de graankorrel, dan spreken we van volkoren. Het maakt dan niet uit of het fijngemalen is of van een meer grovere korrel. Volkorenbrood bevat ruwweg net zoveel energie (calorieën) als wit- en bruinbrood. Toch zitten er meer vezels, vitamines en mineralen in volkorenbrood.

Meergranen en spelt

De naam zegt het al: meergranenbrood is gemaakt van meerdere soorten graan. In Nederlands meergranenbrood zitten minstens drie verschillende soorten graan verwerkt. Dit zijn graansoorten als tarwe, gerst en rogge. Bij De Groot Bakkerij voegen we ook nog extra zaden en pitten toe. Wij hebben Woudkorn, Zonnebloempittenbrood of Dubbeldonker. Maar ook hebben we Vikorn waaraan we extra vitamines toevoegen en Andes waaraan quinoa is toegevoegd. Speltbrood is ook dagelijks vers in ons assortiment te vinden. Dit is gemaakt van een oergraan en is lichter verteerbaar maar heeft wel alle goede voedingsstoffen van meergranenbrood. Kom gewoon eens langs en laat je verrassen door ons veelzijdige aanbod!

Aanbieding op brooddag!

Iedere dinsdag en woensdag is het brooddag bij De Groot Bakkerij. De actie is in Drachten op dinsdag. In Marum en Ureterp geldt de aanbieding op woensdag. Wat houdt het in? Kom op brooddag langs! Dan bieden wij onze broden aan tegen een gereduceerd tarief. Koop je drie bruine, witte of volkoren broden of een combinatie daarvan? Dan betaal je slechts € 5,95. Voor drie luxere meergranenbroden en speltbroden betaal je op deze dagen € 7,95.